Logo

donderdag 12 mei 2022

L6;MOS: School@platteland Dag 6

Hoi

Vandaag rijden we weer vol goeie moed naar de boerderij. Onze fietstocht verloopt vlot. We hebben de zuid-westenwind in de rug. Het is zonnig: leuk voor ons, maar niet voor de boeren. Het heeft al wekenlang bijna niets geregend. De planten snakken naar regen.
Eerst hebben we ons wekelijks weerpraatje. Vandaag leren we iets nieuws, nl. de luchtdruk; Eerst doet juf Lut een proefje. Ze vult een glas met water. Ze legt er een kartonnetje op en draait het glas om. En... het kartonnetje valt er niet af. De lucht drukt het kartonnetje tegen het glas. Knap hé.
De luchtdruk kan je meten met een barometer. De maateenheid is "millibar". De wijzer wijst op "veranderlijk" weer.(758 millibar)
En dan aan het werk in de moestuin.
Onkruid wieden...
Weet je hoe het komt dat er zoveel brandnetels op één plaats voorkomen? Dat is omdat die onder de grond een horizontale wortelstok heeft.
Een 2de taak is aardappelen aanaarden. Zo krijg je groeter knollen en minder kans op groene, giftige aardappelen.

Hé juf, kijk een spin en een lieveheersbeestje. Het lieveheersbeestje is een vriend van de tuin. Want hij eetr bladluizen. Te veel bladluizen eten van de bladeren van de gewassen.


Arthur en Jaro helpen bij Johan om stokken te zetten bij de tomatenplanten. Daar zullen ze worden tegen gebonden; Zo krijgen ze steun.
Er mogen vanaf nu bonen geplant worden, want het gaat niet meer vriezen.
Boren met de grondboor om palen te zetten.
We planten ook een aubergine in de serre. Zal dat oogst opbrengen?
Pauze!!!
We ontdekken een pop van een lieveheersbeestje. Goed kijken hé.

Bij Els worden er feromoon-valletjes gehangen in de bomen; Op een kleverige onderlaag wordt feromoon aangebracht. Dat is een vrouwelijke geur om mannelijke insecten te lokken. Want de boomgaard heeft heel wat vijanden. de larven van de fruitmot maken gangen in de appel. De larven van de vruchtschilkever vreet van de schil. De rupsen van de appelglasvlinder eten aan de schors van de fruitbomen. Maar er zijn ook vrienden van de boomgaard. Bijvoorbeeld de sluipwesp. Ze legt eitjes in de luizen. de larven die er uit komen eten de luizen op. Zo zijn er vrienden en vijanden van de boomgaard en de moestuin.
De volgende 2 weken wordt er door ons niet gewerkt op de boerderij.


Kijk eens naar de foto's in onze fotogalerij.

Ga naar onze schoolwebsite














Geen opmerkingen:

Een reactie posten